tirsdag 3. august 2010

Smak av sommer...

Innimellom høstdagene her, er det godt med litt sommerfølelse...
Som å plukke rips, jeg husker det fra jeg var barn, det var et mareritt, det eneste som var verre var å høste poteter. Nå er det godt mulig man kan telle på en hånd de gangene jeg måtte trå til med dette som barn, men det sitter uansett spikret.
Det var mye koseligere nå, jeg plukket rips, og rundt meg lekte mine og nabolagets barn "spark på boks", skikkelig sommer på landet... Nå synes jeg reglene de praktiserte noen ganger var litt rare, og prøvde meg på å veilede litt, "sånn er det nå for tiden..." snakk om å få mor til å føle seg gammel. I alle fall, planen var å lage ripsgele, en av favorittene som barn. Ååå, barndomsminner, lukten av rips på kjøkkenet minnet slik om min bestemor. Bare å lukke øynene.
Nå tror jeg ikke denne ripsgeleen hadde fått anerkjennende nikk fra svunne tiders husmødre, det ble nemlig bobler i den. Og det skal det ikke være. Men den både smakte og luktet barndom, så da er jeg selv strålende fornøyd, og det er i grunn det viktigste.
Bra det til å være første forsøk, og det neste blir sikkert perfekt, ikke sant..

Og når jeg først var i gang med å lage sommerminner, og sommerlukter, var det like greit og fortsette.
Ikke noe gammelt og nostalgisk, men noe nytt.

Lavendelkjeks.
Nytt og spennende, og lavendel har jeg ikke bare en av i hagen, så det kan jeg i hvert fall høste rikelig av.


Når sant skal sies så var jeg litt små skeptisk til hele kjeksen, men de ble virkelig gode. Og forsvant farlig fort.
Jeg måtte jo høste noen lavendelblomster også, de er så nydelige. Siden jeg er så glad i lavendel, tipper jeg det blir en av luktene som minner mine barn, om deres barndoms sommer, når de blir voksne.
Den lille fløtemuggen er kjøpt på loppis i Danmark.


Her er oppskriften på Lavendlekjeks om noen vil prøve.
115 g smør
55 g sukker
1 1/2 ts lavendelblad
finrevet skal av 1 sitron
175 g hvetemel
Jeg finhakket lavendelbladene i kjøkkenmaskinen sammen med sukkeret, tilsatte smør og sitronskal. Siktet inn mel, til det ble en fast deig. Enkelt og greit.
Den er litt klissete.
Kjevlet den ut mellom bakepapir, stakk ut kjeks.
Prikket med gaffel og drysset på sukker.
Stekes på 150 grader, til de er lysebrune, ca. 12-15min. Avkjøl litt på stekeplaten, før de legges over på rist og avkjøles helt.
Nyyyyt.


Husk å skape gode sommerminne for deg og dine!



2 kommentarer:

  1. Nydelige bilder, fint innlegg!
    Rips har me dessverre ikkje, men lavendel ja!Det har eg mye av, så kanskje kjeks er tingen.

    Lite søvn her i natt, naboen treska til kl. 2 i natt. Og kl. 4 var det tid for potetopptak.

    Ha ein fin sommer videre.

    SvarSlett
  2. Å, det hørtes godt ut.
    Så flink husmor du er :)

    Klem fra meg.

    SvarSlett