torsdag 15. august 2013

Første skoledag


Da var dagen her, minstejenta sin aller første skoledag.
Sommerfugler i magen, både hos store og små.
Og så gikk det så fint, hun gikk frem og hilste på rektor helt alene, uten en mammahånd å holde i.
Store, flinke jenta vår.

Det var jo også første skoledag etter ferien for fotballgutten og dansejenta. Og de kom hjem veldig fornøyde med at de ikke hadde lekser. Eller..... Bare en liten lekse. Bare litt. Bokbind nemlig. Tror jeg hadde fortrengt det. Husket ikke at det hørte høsten til. Selektiv hukommelse er en fin ting.
Det er visse ting som egner seg best etter barnas leggetid. Og det er når mor syr (på symaskin), og når hun legger på bokbind. Det er ellers fare for en viss opplæring av upassende språkbruk, og upassende oppførsel hos voksne (les: krølle sammen papiret, og pælme det bortover gulvet).


Når du endelig har klart å få papiret fint på, så går det jo for svingende ikke an å lukke boka. Etter en sånn to-tre, eller fem-seks bøker så knekkes koden, sånn noenlunde i hvertfall. Sånn at det ikke ser sånn aldeles pissetrengt ut...
Nå startet fotballgutten i 6.klasse, så man skulle jo tror at jeg hadde blitt flinkere etter noen års øvelse. Pøh, du kan tro om igjen. Å legge på bokbind er definitivt ikke som å sykle, du glemmer det garantert fra år til år....


Og så kan jeg trøste meg med at i morgen kommer det nok hjem en like stor stabel, for alle bøkene har ikke vært innom her hos oss ennå...

God natt!

torsdag 8. august 2013

Deilige Danmark


Vi nyter gode feriedager.
Deilige Danmark.


Så godt med dansk sand mellom tærne.


Litt overskyet vær, og noen små uhell....nei, vet du hva...


det skider vi i....

Ha en fortreffelig helg!

fredag 2. august 2013

Ripsgele


Sensommer betyr innhøsting.
I hagen har vi en ripsbusk, den startet som en liten kvist, stikling av en busk i min barndoms hage. Nå er den en robust og stor busk.
Sylting av rips har vært kjent siden 1600 tallet, og på 1700 tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at det egner seg godt til sylting og gele.

Og ripsgele er smak av sommer, av barndom, av myggstikk på leggen og late varme dager.


Når jeg lager ripsgele så plukker jeg bær som er nett modne, og noen som ikke er helt modne, dette pga den nemnde pektin. Det er den som gjør geleen stiv, og det er mest av den i akkurat modne bær.

Ripsgele:

2 liter rips
1 1/2 dl vann

Kokes opp ved lav varme under lokk, kok i 10-30 min., til bærene har "saftet" seg. Sil saften gjennom et sylteklede (eller et litt tynt kjøkkenhandkle), og mål opp saftmengden.

Hell saften i en ren kjele, og kok opp.
Tilsett:
800 g sukker pr. liter saft
saften av en halv sitron

Kok videre til sukkeret har løst seg opp, og geleen begynner å stivne. Dette tar ca. 15. min., skum godt av.
Du kan også ta geletesten: drypp en dråpe gele på en tallerken, om du kan trekke en "stripe" gjennom den og den ikke flyter sammen igjen, er den ferdig.

Ha geleen på rene glass, med lokk. Oppbevares mørkt og kjølig.


Denne oppskriften rakk til to små krukker, og en liten skål. En perfekt smak av sommer, ripsgele er også godt tilbehør til høstens middager.

Ha en strålende fredag! 
Her er det pakking på programmet, i morgen setter vi kursen for deilige Danmark!

søndag 28. juli 2013

"Ny" hylle...

Siden dagen ble litt regntung, passet den fint til litt "syssling". Som å iverksette planen om en hylle, og litt pynt i hagestuen.


Jeg visste jeg hadde en gammel fiskekasse liggende et sted, jeg har fått den av min far. Fiskeren. Kanskje den kunne bli til en hylle...og da jeg rotet rundt i garasjen dukket det jammen opp en "skatt" til.
Et gammelt sjøkart. Perfekt dekorasjon til hagestuen.


Den gamle fiskekassen rommer nå minner fra vårt kjære ferieland.



Skiltet er kjøpt i Lønstup, skjellene er fra ØsterHurup og sanden fra Faaborg, deilige Danmark. Ikke lenge til vi ses igjen nå. Og på ny kan sette tærne i myk dansk sand.



Synes de passet godt sammen fiskekassen og sjøkartet. Kanskje de har vært sammen tidligere også...


Herlig farge på slike gamle kart. Sommer.


Og så kan vi tenke på tante i Stavanger når vi ser på det...når hun er i Stavanger da, og ikke rundt omkring i resten av verden.



Ha en god sommersøndag!

tirsdag 23. juli 2013

Late feriedager


sol. bading. barbeint. kleggstikk. fisking. solbrent. maling. kaffe. skyfri himmel. spise alle måltider ute. nyte livet. solstol.

 
Sol og sommer er herlig!

mandag 15. juli 2013

Barnehageslutt


Da er det bare tre dager igjen.
Så lukkes porten til barnehagen.
Da er det tid for late feriedager. Og til høsten er det bare skolebarn her i huset.
Det blir et nytt kapitel, jeg er helt klar for det, men samtidig er det jo litt vemodig når siste dagen i barnehagen kommer.
Minstejenta har lyst til å ha med en liten gave siste dagen. Det blir bare en liten ting, men det er tanken som teller...og da måtte vi jo lage et kort. Og en tegning.


Takk for meg.
Hun gleder seg til å bli skolejente, men først skal ferien nytes!

Ha en fin sommerkveld! (tidlig i seng her, jobb i morgen)

mandag 8. juli 2013

Sommer på Jorda


NIBs utfordring for juli er, Sommer på Jorda.
Da blir det reprise på årets favorittplass, den nye hagestuen.


Det er en perfekt plass å dekke til gjester, sommerlig og lyst. Det blir ofte litt enkelt om sommeren, og det er helt greit.

 
Vi hadde egentlig en plan om å lage en overbygd terrasse, det måtte vi nemlig ha, etter de siste års somrer. Men da en stabel gamle vinduer som skulle kastes brått ble våre, da ble planen endret. Det ble en hagestue.
"Gulvet" var der fra før, da det var en åpen terrasse tidligere. Vinduene er gjenbruk. Møblene er slikt vi hadde fra før. Det eneste som er nytt, er taket. Det er laget av lysplater. Og gjør hagestuen lys og luftig.
Og dagsengen er perfekt til å nyte en god bok i.


Sommerfølelse.
                 Hvit stakitt.
     Sjø.
              Sol.
                         Blomster.
   Barbeint i gresset.
                           Kaffekos.
           Familie og gode venner på besøk.


Deilige sommerdager og lange sommerkvelder. Livet er herlig!

lørdag 6. juli 2013

Jordbærmynte


Jeg liker at det er litt nyttevekster i hagen. At det innimellom blomster og busker, også finnes urter, og spiselige vekster.
Jeg drømmer ennå om en vill og romantisk hage, der det blomstrer og er frodig overalt. Det er et godt stykke igjen...om jeg noen gang kommer dit...
Litt nytt kommer til hvert år, og i år merket jeg at jeg lot meg friste av dufter på gartneriet. Det ble derfor med hjem noen krydderurter.
Jordbærmynte dufter av sommer.


 
Frisk jordbærmynte smaker blant annet godt i smoothie, salsa og kalde sommersupper. Men i dag ville jeg lage myntesirup. Så da var det ut i hagen med saksen for å høste litt.
 

Du trenger:

5 dl sukker
5 kvaster jordbærmynte
1 liter vann

Dette koker du i ca. fem til ti minutter, for deretter å la den stå og trekke i 30 minutter. Fjern jordbærmynten, og hell over på tett flaske.


 
Og du får ikke limonade, men myntesirup, jordbærmyntesirup.
Den kan blandes med vann, Farris eller ha i drinker.
 
Mmmm, smak av sommer.
 


fredag 5. juli 2013

God helg


 
 
En bukett pioner fikk bli med hjem fra butikken i dag, nå pynter de opp i hagestuen. 

 
Ønsker deg en god helg!