fredag 2. august 2013

Ripsgele


Sensommer betyr innhøsting.
I hagen har vi en ripsbusk, den startet som en liten kvist, stikling av en busk i min barndoms hage. Nå er den en robust og stor busk.
Sylting av rips har vært kjent siden 1600 tallet, og på 1700 tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at det egner seg godt til sylting og gele.

Og ripsgele er smak av sommer, av barndom, av myggstikk på leggen og late varme dager.


Når jeg lager ripsgele så plukker jeg bær som er nett modne, og noen som ikke er helt modne, dette pga den nemnde pektin. Det er den som gjør geleen stiv, og det er mest av den i akkurat modne bær.

Ripsgele:

2 liter rips
1 1/2 dl vann

Kokes opp ved lav varme under lokk, kok i 10-30 min., til bærene har "saftet" seg. Sil saften gjennom et sylteklede (eller et litt tynt kjøkkenhandkle), og mål opp saftmengden.

Hell saften i en ren kjele, og kok opp.
Tilsett:
800 g sukker pr. liter saft
saften av en halv sitron

Kok videre til sukkeret har løst seg opp, og geleen begynner å stivne. Dette tar ca. 15. min., skum godt av.
Du kan også ta geletesten: drypp en dråpe gele på en tallerken, om du kan trekke en "stripe" gjennom den og den ikke flyter sammen igjen, er den ferdig.

Ha geleen på rene glass, med lokk. Oppbevares mørkt og kjølig.


Denne oppskriften rakk til to små krukker, og en liten skål. En perfekt smak av sommer, ripsgele er også godt tilbehør til høstens middager.

Ha en strålende fredag! 
Her er det pakking på programmet, i morgen setter vi kursen for deilige Danmark!

7 kommentarer:

  1. Mmmmm ripsgele er sååå godt,det har jeg ikke laget på lenge men i år skal det bli. :)
    Ha en fin dag,
    Klem Mette.

    SvarSlett
  2. Åhhh, det må jeg prøve å lage. Så koselig at du legger ut oppskrift=) Vibeke

    SvarSlett
  3. Har nettopp plukket litt rips selv, så nå skal jeg bruke oppskriften din....skal bli godt ja....ha en fin ferie....

    SvarSlett
  4. Å DETTE SÅG GODT UT
    TAKK FOR DU DELTE
    GOE HELG TIL DEG
    KLEM ELI:)

    SvarSlett
  5. Mmm, kjenner smaken. Sikle sikle ;)
    Så skjønt glaset vart og med tags og blonder rundt :)
    Ha ein herleg tur til Danmark, håpar du får lov å kikka litt på gamle skattar :)
    Og du, så fin "hedding" du har fått deg! Passa perfekt :) (eg har lenge tenkt å fiksa på min, men du ser jo at det ikkje har skjedd ;) )
    Gina

    SvarSlett
  6. Godt! Dessverre bærer ikke min gamle ripsbuske bær mer...

    SvarSlett
  7. Takk for oppskrift ;-)
    Æ lage syltetøy hvert år av rips og rips/solbær, men har aldri prøvd gele, nå kan det bli en ny slager!!

    SvarSlett